חזרה בתשובה – אמירה שלוקחת כל אחד למקומות אחרים, מה זה אומר לך? לאן את או אתה מגיעים כשאתם מחפשים בתוככם את המקומות שבהם עליכם לשוב? מאיפה ולאן שבים?
היהדות מציבה לנו מערך מדהים של חוקים שמקלים עלינו את החיפוש אחר האמת. כיהודים ניתנה לנו המסגרת שבה עלינו לחיות ואמור להיות לנו ברור שאם סטינו מהדרך עלינו לשוב אל המקורות ולחפש את המקום שאליו אנו מודרכים להגיע. קהילות שלמות מתפלפלות רבות בסוגיות כמו צניעות, חינוך נפרד וחרקים בחסה אך מעטים אלו שמכירים את המקורות ההלכתיים להתנהלות כלכלית על פי ההלכה ומעטים עוד יותר אלו הנוהגים על פי גדרי ההלכה בכלכלת המשפחה שלהם.
מי עיין לאחרונה בדבריו של הרמב"ם שמזהיר "תלמיד חכם מכלכל דבריו במשפט: אוכל ושותה וזן את אנשי ביתו כפי ממונו והצלחתו..." (הלכות דעות פ"ה)? מי מאיתנו לא אומר בברכת המזון "ונא אל תצריכנו לידי הלוואתם...", אבל מי בדק איזו הלוואה מותר על פי ההלכה לקחת ומאיפה?
כדי לצאת ממעגל ההישרדות היומיומי ולראות את החלומות והיעדים שלכם קורמים עור וגידים, עשו חשבון נפש וחיזרו בתשובה כלכלית. ידע, מיומנויות ושהרגלים פשוטים יכולים להפוך את חייכם לנעימים, רגועים ומלאים ברגעי הצלחה. רס"ג בספרו "אמונות ודעות" מתאר ארבעה גדרי תשובה: "העזיבה, והחרטה, ובקשת הסליחה, וההחלטה שלא יחזור" (מאמר חמישי, פרק ה'):
עזיבת החטא
הפסיקו לשלם בתשלומים! אם אין כסף לא קונים! קונים רק מה שצריכים ולא מה שרוצים.
בררו עם בני משפחתכם מה הצרכים האמיתיים של כל אחד ואחד. כולנו חושבים שאנחנו יודעים מה המשפחה שלנו צריכה, אולם לכל אחד מבני המשפחה יש אופי ואישיות שונים ומתוך כך צרכים שונים. אחרי שהגדרתם צרכים אישיים מספרו אותם לפי סדר עדיפות משפחתי, בהסכמת כולם, על פי סולם מוגדר - הוצאה קיומית / הוצאה הכרחית / הוצאה רצויה.
חרטה על המעשה
ערכו שיחה משפחתית והסבירו לכל בני המשפחה שהחלטתם לחזור בתשובה ולהתקיים בכבוד ולכן כולכם נדרשים לשנות אורחות חיים ולברר באמת מה את ההבדל בין "רוצה" ל"חייב". היו אמיתיים וכנים לגבי טעויות העבר והצורך בשינוי.
בקשת הסליחה (וידוי)
הכינו מאזן על סמך ההוצאות וההכנסות שלכם בשלושת החודשים האחרונים, רק על סמך מלוא הנתונים תוכלו למצוא את נקודות התורפה ואת הסעיפים בהם תוכלו להתייעל לקראת צמיחה ושפע.
התחייבות לעתיד
"השליכו מעליכם את כל פשעיכם אשר פשעתם בם ועשו לכם לב חדש ורוח חדשה" (יחזקאל יח לא)
קבלו החלטה אמיצה שלא תחזרו על טעויות העבר. הכינו תקציב משפחתי על סמך ההכנסות שלכם אל מול הצרכים האמיתיים של משק הבית ועקבו בכל רגע נתון על ביצוע התקציב כמתוכנן. בצעו כל רכישה, גם הקטנה ביותר, על סמך מידע מלא בנחיצותה ובאפשרויות הרכישה הכדאיות ביותר בהתאמה לצורך. בדקו את מצב החיסכון הפנסיוני שלכם, זו העסקה הגדולה ביותר שלכם, אל תקלו ראש בחשיבותה כי מעבר להתנהלות השוטפת יש גם הרבה עתיד לפניכם....
נצלו את אווירת ההתחדשות בכדי לברר לעצמכם את סט הערכים שלכם ולבצע אותו. תחשבו על זה... גם "הרהור תשובה" נחשב.
כרמי אופנהיימר, יועצת לכלכלת המשפחה, מנהלת "אוצר בכרם".